Пленарне засідання FATF: підсумки

26 Лютого 2024 10:02

19-23 лютого у м. Париж відбулося чергове Пленарне засідання FATF та засідання відповідних робочих груп. В заходах взяли участь представники Державної служби фінансового моніторингу України.

Для України важливим був розгляд продовження санкцій проти РФ через її порушення Стандартів у сфері ПВК/ФТ/ФРЗМЗ. Внаслідок триваючої кровопролитної агресії РФ проти України такі порушення призводять до зростаючих ризиків та загроз.

У зв’язку з цим, члени FATF відзначають серйозні ризики для міжнародної фінансової системи. Серед них – посилення фінансових зв’язків РФ з країнами, які підпадають під контрзаходи FATF, ризики фінансування поширення зброї масового знищення, а також зловмисна кіберактивність і атаки програм-вимагачів. У зв’язку з цим багато членів FATF активно вживають заходів для захисту себе та глобальної фінансової системи.

Як і на початку агресивної війни РФ, члени FATF продовжуватимуть стежити за ситуацією та ризиками, що загрожують глобальній фінансовій системі. В свою чергу РФ залишається відповідальною за виконання своїх зобов’язань щодо впровадження стандартів FATF.

Серед інших питань, були розглянуті питання юрисдикцій, які перебувають під посиленим моніторингом, до яких на цьому засіданні було додано Кенію та Намібію, в свою чергу з цього переліку були виключені Барбадос, Гібралтар, Уганда та ОАЕ.

Делегати також обговорили стратегічні пріоритети FATF, які будуть представлені в квітні.

Після того, як у лютому 2023 року було внесено зміни до Рекомендації 25 FATF щодо бенефіціарної власності та прозорості правових утворень, FATF оновила керівництво з ризик-орієнтованого підходу стосовно цієї Рекомендації. Це керівництво доповнює існуюче керівництво щодо Рекомендації 24 щодо юридичних осіб і має на меті допомогти зацікавленим сторонам з державного та приватного секторів, які залучені до трастів або подібних правових утворень, оцінити та зменшити ризики відмивання грошей і фінансування тероризму. Керівництво буде представлене наприкінці лютого.

Також, розглядалися питання впровадження країнами 15 Рекомендації FATF, яка стосується віртуальних активів та постачальників віртуальних послуг, а також заходи, які мають на меті допомогу у впровадженні країнами зазначеної Рекомендації.

Належна увага була приділена неприбутковим організаціям та їх захисту від використання з метою фінансування тероризму шляхом впровадження заходів, що ґрунтуються на ризик-орієнтованому підході.  FATF оновила кращі практики, які відображають поправки до Рекомендації 8 та мають на меті допомогу в розумінні заходів щодо недопущення використання неприбуткових організацій в схемах відмивання. Також відповідні зміни будуть внесені в методологію оцінки для наступного раунду взаємних оцінок.

Довідково: Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) — міжурядовий орган, метою роботи якого є розвиток і впровадження на міжнародному рівні заходів і стандартів з боротьби щодо відмивання грошей.