Схеми: підробка документів для заволодіння бенефіціарною власністю

29 Липня 2019 10:07

Правоохоронним органом здійснюється розслідування за фактами виведення активів (майна) банківської установи, яка знаходиться в стадії ліквідації.
Так встановлено, що у власності Банку А, який перебував в процесі ліквідації, знаходилось нежитлове приміщення вартістю близько 15 млн гривень. Відповідно до договору іпотеки зазначене приміщення було передано Банком А в іпотеку Національному банку України.

Надалі, Банком А нежитлове приміщення передане в оренду Підприємству Л, яким, у свою чергу, без відома власника нерухомого майна та іпотекодержателя укладено договір пайової участі з Фізичною особою В. Предметом договору є реконструкція приміщень з подальшою передачею часток об’єкту реконструкції у власність цих сторін.

Згодом, відбувається розірвання договору пайової участі та, на підставі рішення суду, Підприємство Л визнається власником вказаного приміщення. Підприємство Л здійснює перереєстрацію приміщення на два окремих та відчужує їх на користь Підприємств Г та Д.

Вказані підприємства, зареєстровані менш ніж за півроку до здійснення оборудки однією особою (Фізичною особою К) та мають незначний статутний капітал.

В день придбання нерухомості Підприємства Г та Д укладають договори іпотеки з Фізичною особою Х. Через два місяці за зверненням Фізичної особи Х зазначена нерухомість реалізується в рамках виконавчого провадження через систему електронних торгів за 6 млн грн на користь Фізичної особи С та Підприємства Т.

Таким чином, внаслідок вказаних злочинних дій державі в особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ліквідатор Банку А) та Національному банку України (іпотекодержатель) заподіяно матеріальну шкоду в особливо великому розмірі.

Правоохоронним органом здійснюється розслідування за статтями 358 та 364 КК України.