Академією фінансового моніторингу спільно з Держфінмоніторингом та Офісом Ради Європи в Україні проведено тренінг «Боротьба з відмиванням коштів у сфері торгівлі»

29 Травня 2024 10:05

Академією фінансового моніторингу спільно з Держфінмоніторингом  та Офісом Ради Європи в Україні проведено  тренінг «Боротьба з відмиванням коштів у сфері торгівлі» для представників органів державної влади у сфері запобігання та протидії.

На сьогодні тематика відмивання у сфері торгівлі (TBML) є відносно мало вивченою. За деякими оцінками, об’єм коштів, відмитих в сфері торгівлі, оцінюється орієнтовно в 2 трлн. дол. щорічно. Складність аналізу схем відмивання з використанням торгівлі  полягає ще в тому, що до традиційних компонентів відмивання (мережа учасників, фінансові потоки) додаються ще й товарні потоки, і всі ці складові на перший погляд можуть бути не пов’язаними між собою, в тому числі в часі.

Захід мав практичне спрямування, тому учасники могли безпосередньо ознайомитись з механізмами використання міжнародної торгівлі в схемах відмивання, а також зрозуміти важливість міжвідомчої взаємодії як на національному, так і міжнародному рівнях в питаннях розслідування справ, пов’язаних з TBML.

Під час тренінгу розглядалися особливості використання інструментів міжнародної торгівлі в схемах відмивання, типології, питання співпраці компетентних органів на міжнародному та національному рівнях, вивчалися ключові ризики та індикатори, які свідчать про можливі випадки відмивання коштів у торгівельних операціях та ін.

Тренінг проводився за підтримки Управління ООН з наркотиків та злочинності (UNODC) та Офісу Ради Європи в Україні.